Binden, boeien, behouden: bla bla bla

Heerlijk, Helder, Heineken. Vertrouw Vanish – Vergeet Vlekken. Coca Cola. Beter Bed. Dunkin’ Donuts.

Als iets allitereert, onthoud je de boodschap beter. Logisch dat grote merken dus voor allitererende namen en slogans kiezen. Waarom denk je dat Donald Duck, Guus Geluk, Dagobert Duck en Willie Wortel zo heten?

Ik schrijf dit artikel niet om je iets taalkundigs te leren. Binden, boeien en behouden is ook alliteratie. Het is makkelijk te onthouden. Hetzelfde geldt voor bla bla bla.

De nog steeds schokkende cijfers

Binden, boeien en behouden wordt nog steeds gebruikt als het gaat over verpleegkundigen. Het is de nationale lijfspreuk geworden om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen gebonden, geboeid en behouden worden en blijven.

Alliteratie betekent dat je het onthoudt, niet dat het goed werkt. Datzelfde geldt voor binden, boeien en behouden:

  • In 2021zijn er 27.000 verpleegkundigen gestopt. (En ja, ik ben daar 1 van.)
  • Het verzuim is nog steeds verschrikkelijk hoog dan ooit. Het oude gemiddelde was rond de 5, dat is nu 8%. Onze vriend C was voorbij, maar nee: ‘de mensen in de ziekenhuizen moeten een stapje harder doen’, aldus minister Kuipers.
  • Nog steeds meer dan 40% van de verpleegkundigen die start met werken na het afstuderen stopt er binnen 2 jaar weer mee.
  • In 2025 zijn er 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. In veel van die berekeningen is bovendien nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de crisis.

Daarnaast is de werk- en tijdsdruk nog steeds hoger dan ooit, voelen de verzorgenden en verpleegkundigen zich nog steeds niet gewaardeerd en zijn de salarissen van verpleegkundigen nog steeds om te janken. Ik kan hier nog veel meer problemen neerzetten, maar jij als lezer wordt dag in dag uit met de problemen van jouw afdeling of organisatie geconfronteerd.

Er wordt veel gepraat, er gebeurt nog steeds niks

In mijn ogen staat het binden, boeien en behouden van nu in het kort gezegd gelijk aan bla bla bla. Er wordt veel over gepraat, maar er gebeurt helemaal niks.

Afgelopen Nursing Experience, waar ik workshops over grenzen aangeven mocht organiseren, zat ik op dag 1 bij ‘Verpleegkundig Leiderschap’. Hoeveel handen er omhoog gingen bij de vragen ‘Wie betaalt dit zelf?’ en ‘Wie zit hier in zijn eigen tijd?’ geloof je alleen als je er bij was. Het was absurd.

Er zit ook iemand in de zaal die NA een nachtdienst was gekomen. Applaus, applaus voor deze persoon in de zaal. ‘Het toont dat diegene echt heel graag hier wil zijn.’ Ja, natuurlijk, dat is zo. De andere kant van de medaille?

Deze persoon heeft een nacht niet geslapen en heeft in de auto gezeten wat gelijk staat aan een aantal glazen alcohol, wat in mijn ogen niet staat voor verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid. We zijn bikkels als verpleegkundigen, dat kunnen we allemaal wel aan… Maar zullen we een nacht niet slapen en dan in de auto zitten niet aanmoedigen? Ook zegt het dat het congres niet wordt vergoed door de werkgever in tijd noch geld.

Dit, al het bovenstaande, zou ik bijna geen enkele andere sector kunnen noch aangemoedigd worden.

Dit is de wereld op z’n kop

Ja, ik meen het. Zo zie ik het echt. Als we echt mensen de zorg uit willen jagen, dan is dit de manier. Zorg dat ze niet slapen, de auto induiken en nog een hele dag naar een congres gaan omdat ze dat graag willen en ondersteun het vooral niet.

Begrijp me niet verkeerd, dit is geen aanval op de persoon die daar zat. Dit is een pijnlijk bewijs van het gebrek aan zorg voor de verzorgenden en verpleegkundigen in de zorg zelf. Door zowel de werkgevers als de werknemers zelf.

We kunnen allitererende namen en zinnen blijven bedenken maar als ze niet werken, hebben we daar niks aan.

Was er maar een BBB die wel werkt, hè…?

Mijn BBB-methode

Heel toevallig (en dit is echt toeval geweest toen ik dit bedacht, hoewel: toeval staat niet), heb ik een derde BBB die effectief is gebleken bij mijn coachees. Nee, het staat niet voor buik, billen en benen.

Dit is de review van Jeroen:

“Een half jaar geleden heb ik contact opgenomen met Thomas. Ik hoorde via een vriend dat hij toen sinds kort gestopt was met het werken als verpleegkundige en zich volledig gericht had op coaching. Aangezien ik zelf ook als verpleegkundige werk en geïnteresseerd ben in het vak van coach voelde ik direct een connectie. In het introductiegesprek hebben we gesproken over mijn doelen. Ik merkte dat ik goed met hem kon praten hierover en heb vrij snel hierna besloten om gecoacht te willen worden door Thomas. Mijn vraagstelling was: Hoe kan ik beter omgaan met mijn gedachtes en meer richting geven aan de doelen die ik voor mezelf gesteld heb?

Ik ben gecoacht via de ACT-methodiek en merk dat het duidelijk effect heeft. Het verschil is dat ik nu een stuk beter in staat ben om nuttige gedachtes te scheiden van minder waardevolle gedachtes. Hierbij besef ik ook dat beide soorten gedachtes er altijd zullen en mogen zijn. Je bent zelf verantwoordelijk over hoe je hiermee omgaat en dit kan je trainen. Hierdoor zorg je ervoor dat je nooit meer het slachtoffer bent van je gedachtes en dat je beter in staat bent om de dingen te doen die je echt zou willen.

Het resultaat van dit coachingstraject met Thomas is dat ik een sterkere mindset gecreëerd heb. Dit hoor ik ook terug in mijn omgeving, ik straal meer zelfvertrouwen uit en voel me gelukkiger bij de dingen die ik doe. Daarbij moet ik wel eerlijk zijn en zeggen dat ik ook genoeg pijnlijke momenten ervaren heb. Zelfreflectie was soms erg confronterend en ik heb een aantal moeilijke keuzes gemaakt die op korte termijn vervelende gevolgen hadden, maar mij op lange termijn veel hebben opgeleverd.

Ik ben ervan overtuigd dat er veel mensen gebaat zijn bij het volgen van een coachingstraject. Thomas beveel ik aan omdat mijn ervaring met hem erg positief is. Hij geeft je ruimte voor eigen input en stemt de coaching sessies af op de persoon zelf. Verder is hij niet bang om onderwerpen aan te snijden die gevoeliger liggen en pijn kunnen doen. De communicatie met Thomas is laagdrempelig en hij heeft passie voor wat hij doet. Ga zo door!”

Mijn BBB-methode staat voor Beseffen, Beslissen en Breken. Beseffen wat je beperkende regels, maskers en overtuigingen zijn, waar ze vandaan komen en wie je écht bent. Beslissen wat je wel en niet dient. Breken met alles wat je niet meer nodig hebt.

Deze methode heb ik ook bij Jeroen toegepast. Niet alleen bij Jeroen overigens hoor. Dit bericht kreeg ik afgelopen week van iemand die ik momenteel begeleid:

Esmee schreef dit na haar Beseffen, Beslissen en Breken traject:

4 maanden geleden startte ik bij Thomas een coachtraject. Met de intentie mijn eigen grenzen te leren bewaken en hierdoor meer rust te ervaren.

In eerst instantie zorgde de sessies voor veel chaos in mijn gedachten, dit legde tegelijkertijd juist mijn patronen bloot.

Het traject heeft voor enorm veel inzichten gezorgd en ik kan oprecht zeggen dat ik van de 1.0 versie naar de 5.0 versie van mijzelf ben gegaan, zoals Thomas dat mooi kan omschrijven. Hiervoor heb ik op de korte termijn stappen mogen zetten die ver buiten mijn comfortzone lagen en echt niet altijd leuk waren. Juist dit heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn eigen kracht hebt ontdekt, door te doen ondanks de weerstand die er was. Ervaren dat de wereld echt niet vergaat als je voor je eigen belang opkomt en hier stappen in maken is wat er dan gebeurt.

Om het stuk grenzen aangeven beter te integreren zijn we hier, samen met anderen, een dag praktisch mee aan de slag gegaan. Tijdens deze dag hebben we een aantal oefeningen gedaan, waarbij patronen nog duidelijker maar vooral zichtbaar werden. Wat voor veel herkenning in mijn dagelijks leven heeft gezorgd.

Thomas is een onwijs fijn persoon, past zich aan naar jouw behoeftes. Maar houdt ook echt die enorm confronterende spiegel voor en zoekt samen met jou de rek op in jouw comfort zone. Thomas voelt goed aan waar de behoeftes liggen en speelt hierop in.

Korte termijn pijn, lange termijn fijn is een vaak terugkerend onderwerp tijdens mijn sessies geweest. Dat is ook precies hoe ik het traject zou omschrijven.

Jouw beseffen, beslissen en breken

Misschien ben jij ook niet tevreden in je werk, zijn je relaties niet naar wens, sta je altijd ‘aan’ voor anderen behalve jezelf en spreek je je niet uit zoals je eigenlijk wilt.

En wil je je wel uitspreken, maar durf je niet of weet je niet hoe. En zou je ook wel wat meer voor jezelf willen zorgen in plaats van altijd alleen voor anderen.

Ik kan jou helpen om weer de persoon te zijn die je diep van binnen bent. Zodat je weer plezier in je werk en een fijner (gezins)leven (terug)krijgt, omdat je een relaxter persoon bent.

Ik help je te zeggen wat je werkelijk denkt, zonder dat je bang bent om afgestraft te worden.

Zodat je kunt kiezen voor wat je werkelijk wilt, omdat je eindelijk gelooft dat je het waard bent.

Het enige wat je hoeft te doen om het in gang te zetten, is dit formulier in te vullen en daarin te vermelden dat je via deze blog/dit artikel komt.

Als je meer wilt weten over mijn coaching, je kan er hier meer over lezen: https://thomasgroen.nl/coaching/ .

En wat betreft binden, boeien en behouden: dat vind je niet meer in m’n info of kopregel hier op LinkedIn. Ik gebruik mijn eigen BBB-methode die wél werkt.

Home » Blog » Binden, boeien, behouden: bla bla bla