De ziekenhuizen staan voor de keuze om ofwel 700 miljoen euro verlies te nemen, of personeel te verliezen waardoor de schaarste aan medewerkers verder oploopt.
Aldus een artikel in Trouw gisteren.
Het laatste stukje wil ik in tekst met je delen:
Tegelijkertijd zijn de financiële mogelijkheden van de ziekenhuizen beperkt. Een verliesjaar accepteren is voor ziekenhuizen voor de korte termijn acceptabel, stellen de sectoranalisten. Ziekenhuizen gaan dan niet failliet. Wel ontbreekt dan het geld voor innovatie, terwijl dat juist zo nodig is om de zorg op langere termijn betaalbaar te houden.
“Het is onvermijdelijk dat iedereen water bij de wijn doet”, zegt Van Balen. “De zorgmedewerkers kunnen dat door begrip te tonen dat het zo snel niet lukt om de volledige compensatie te betalen, de overheid door te zeggen dat in 2023 een extra bonus mogelijk is, de ziekenhuizen door een jaar een nulresultaat (geen winst, geen verlies, red.) te accepteren en de banken door dat nulresultaat voor deze keer niet erg te vinden.”
Het zorgsysteem mist een langetermijnvisie
Natuurlijk heeft dit met het hele systeem te maken. Ook de banken spelen hier een rol in.
Dit is alleen maar weer een groot signaal dat er geen langetermijnvisie is binnen de zorg en dat de zorg zoals we die nu kennen, over een tijdje niet meer bestaat.
Maar serieus? Wordt er nu weer gevraagd aan zorgmedewerkers om begrip te tonen terwijl die 12,5% er nog niet eens doorheen is?
Gaat de overheid weer onderzoek doen naar een korte termijn fijn, lange termijn pijn bonus en die als uitkeren alsof ze het beste voor hebben met de zorgverleners?
En dat er dan weer gezegd wordt ‘we gaan de lonen niet structureel omhoog gooien’?
Dit spelletje kennen we nu wel.
Je hebt genoeg begrip getoond
Laat je niet gek maken door dit soort berichten.
Je hebt genoeg begrip getoond de afgelopen twee jaar. Je hebt genoeg gecompenseerd voor het falende systeem.
Je hoeft echt geen begrip te tonen voor dit dilemma. Niet omdat het je niks kan schelen, zeker niet. Het mag en zal je raken.
Jij bent ten eerste niet verantwoordelijk voor dit helse dilemma voor ziekenhuizen. Want dat is natuurlijk wel gewoon wat het is.
Ten tweede heb jij je eigen dilemma. Je weet al een tijd dat je meer en beter voor jezelf mag gaan zorgen, maar iets houdt je tegen.
Jouw eigen dilemma
Je voelt al een tijd, diep van binnen, dat het anders moet. Als je nu terugkijkt, zie je het. Het begon klein: je werkte wat extra (drukke) diensten, vulde wat gaten in het rooster op, sliep daardoor wat minder, ontspande wat minder en had meer stress.
De balans tussen je werk en privé raakte meer uit balans, je deed deed minder leuke dingen voor jezelf of als je die wel deed, kostte het je meer energie. De stress en vermoeidheid stapelden zich langzaam op. Je weet dat je niet leeft om te werken, maar het is toch zo geworden.
Je hebt jezelf op 2 gezet. Je patiënten, vrienden, familie en gezelligheid gingen altijd voor, omdat je ook een normaal leven wilde.
Je weet dat het tijd is voor verandering, alleen je weet nog niet hoe je dit wilt gaan doen. En de beslissing maken om echt voor jezelf te kiezen, vind je nog te spannend.
In Verpleegkundig Beraad help ik je hierbij. Binnen 1,5 uur via Zoom leer ik je mijn 4 pilaren hoe je vaker én beter voor jezelf kan gaan zorgen.
Waarom wil je hier bij zijn? Omdat de meeste coaches voor verpleegkundigen niet durven te zeggen waar het écht over gaat. En dat is het enige dat deze training is.
Concreet en competent advies voor direct betere zelfzorg.
Het is tijd om jezelf op 1 te zetten.