‘20% van de zorgverleners is een zorgmijder’​

1 op de 5 zorgmedewerkers geeft aan op dit moment zorg te vermijden uit angst voor de rekening. Dat blijkt uit een onderzoek dat is ingevuld door 2000 zorgmedewerkers met lagere en middeninkomens die direct met patiënten werken. Het gaat dan bijv om verpleegkundigen, verzorgenden en medewerkers in de gehandicaptenzorg.

Trouw bracht dit afgelopen vrijdag uit.

Het probleem wordt groter

‘Welke zorg zorgmedewerkers vermijden, is niet gevraagd. Maar te denken valt aan fysiotherapie, geestelijke gezondheidszorg, medisch specialiste zorg of medicijnen die ten laste komen van het eigen risico.

Het probleem wordt mogelijk groter, want één derde van de invullers van de vragenlijst geeft aan volgend jaar te willen bezuinigen op de zorgverzekering. Van hen ziet zo’n 40 procent af van een aanvullende verzekering, en wil 20 procent het eigen risico verhogen.’

IZZ wil dat de overheid bijspringt, en een deel van de zorgkosten vergoedt die zorgmedewerkers maken als ze ziek worden door hun werk. Volgens Schoel kennen defensie en de politie wél een regeling daarvoor.

IZZ vergoedt nu zelf het eigen risico bij leden die dat moeten aanspreken door corona. “Maar niet iedereen in de zorg is lid van ons”, zegt Schoel.

Tijd voor actie

Wat kunnen we met deze informatie naast ontzettend gefrustreerd raken omdat dit de wereld op z’n kop is? Je kan in actie komen.

1. Als je nog geen lid bent van een vakbond, word daar lid van. Ik zou je de FNV of NU’91 aanraden, maar doe vooral je eigen onderzoek.

2. Trek je mond open als je je in deze situatie bevindt. Bespreek het met naasten, familie, collega’s en je werkgever. Het is doodzonde als trots of schaamte je in de weg staat met betrekking tot onderwerp.

3. Schrijf je financiën uit. Houd het bij. De zorgpremies zijn bekend voor volgend jaar, doe je onderzoek en sluit iets slims af.

4. Werk je korte termijn fijn, lange termijn pijn uit.

  • Wat is het risico als op de lange termijn als je ervoor kiest om niet in jezelf te investeren?
  • Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je rugklachten als je niet in actie komt?
  • Wat gebeurt er over 1 jaar met je? Wat gebeurt er over 3 jaar met je?

5. Werk je korte termijn pijn, lange termijn fijn uit.

  • Wat is je korte termijn pijn als je in jezelf investeert? (Binnen de risico’s van je portemonnee uiteraard.)
  • Wat wordt je lange termijn fijn? Wat gebeurt er als je wel in jezelf investeert?

6. Spreek je uit in het publieke debat/het grotere plaatje. Deel het op Instagram, LinkedIn, Facebook, Intranet, TikTok, YouTube, spreek erover op je werk, breng het over in rooksignalen desnoods.

Maak het bespreekbaar.

De wereld op z’n kop

Het is te gek voor woorden dat mensen die onmisbaar zijn voor de samenleving…

(Ja, onmisbaar. Nederland is een verzorgingsstaat, of zo omschrijven wij onszelf in ieder geval. Als de zorgverleners niet meer kunnen zorgen op de lange termijn, worden de mensen niet meer verzorgd en zijn we onze identiteit kwijt.

Identiteitsverlies staat gelijk aan gezichtsverlies en dat is iets wat de overheid absoluut niet wil. (Ook al zijn ze hard bezig om dat zelf voor elkaar te boksen.))

Hun rekeningen niet meer kunnen betalen. En omdat ze die niet meer kunnen betalen, besparen ze op zichzelf en cijferen ze zichzelf weg op de lange termijn.

De wereld op z’n kop.

Zorgverleners die de maatschappij ontzorgen maar niet ontzorgd worden door ‘de hoofden’ van de maatschappij: de overheid.

Dat moet het meest ironische zijn van heel 2022.

PS. Zeg alsjeblieft niet ‘het kan altijd erger’. Daar bagatelliseer je jezelf en de situatie mee. Kijk deze video maar.

Home » Blog » ‘20% van de zorgverleners is een zorgmijder’​