Wat als je vandaag doodgaat?

Twee weken geleden kreeg ik een Whatsapp bericht van een verpleegkundige die ik 1 op 1 begeleid:

Gister tijdens mijn route ontstond er zo iets moois bij een cliënt. Wij werken momenteel weer met mondkapjes, en een cliënt zei: je lacht met je ogen, dit moet je wel blijven doen hoor! En ze liet mij een filmpje zien die ze tegen kwam online. Jouw filmpje met #lachmetjeogen.

Een heel mooi gesprek gehad met cliënt, ze vond t zo bijzonder dat er een filmpje van was gemaakt. Het leeft dus nog steeds onder de mensen!😷

Deed me weer even beseffen dat ze alleen de ogen kunnen ‘lezen’ en niet meer de glimlach kunnen zien en dat ogen dus echt spreken..

Lach met je ogen

De actie van #lachmetjeogen is meer dan twee jaar geleden (april 2020). Ik zocht #lachmetjeogen op Instagram op en scrolde helemaal naar beneden. Ik zag een heleboel foto’s van verzorgenden en verpleegkundigen die lachten met hun ogen met beschermende kleding. Een gevoel van trots overspoelde me.

Ik dacht ook direct terug aan de heftige periode destijds en las mijn blogs door. Toen ik dus nog verpleegkundige was. Deze ging over een nachtdienst waarin een echtpaar naast elkaar aan het sterven was, door C:

“Toen de arts vertelde dat haar echtgenoot was overleden, antwoordde zij:

‘Dat is mooi.’ Wij verbreken hun laatste fysieke contact door zijn hand uit de hare te halen, trekken het gordijn tussen hen in dicht en beginnen met het afleggen van meneer.”

Ik haalde met een collega zijn hand uit de hare, toen hij overleden was, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Alsof het de normaalste zaak was dat wij daarna de morfinepomp bij haar aansloten, om haar lijden te verlichten.

Ik was opgelucht dat zij overleden was

Ik weet nog dat ik opgelucht was toen ik die avond hoorde dat zij al overleden was voor mijn dienst begon. Enerzijds zodat ik haar niet hoefde te zien sterven, maar belangrijker: dat ze niet meer zo lang had hoeven lijden. Alsof je niet lijdt als je je man naast je ziet vechten en ziet sterven… En dat ze zoveel van hem hield en hem rust gunde, dat ze ‘dat is mooi’ zei toen hij gestorven was.

Het herinnerde me eraan hoe het leven zomaar voorbij kan zijn en hoe mooi liefde is of kan zijn. En dat herinnerde me aan het boek van Bonnie Ware, ‘The top 5 regrets of the dying’. In het Nederlands ‘Als ik het leven over mocht doen’.

Want stel nou he, dat je aan het einde van vandaag doodgaat. Waar zou jij dan spijt van hebben?

1. Ik wou dat ik de moed had gehad om het leven te leiden dat bij mij paste en niet bij wat anderen van me verwachtten.

2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.

3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.

4. Ik wou dat ik contact had gehouden met vrienden.

5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Het raakt mij ook

Elke keer als ik dit lijstje lees, raakt het me. Elke keer op een andere manier. Ik weet zeker dat dit jou ook geraakt heeft. Het raakt mensen in m’n gratis webinars ook altijd.

Ben je daar nog nooit bij geweest? Schrijf je dan gewoon in via de website: www.thomasgroen.nl/webinar-zorgverleners

Afgelopen weken heb ik er een aantal georganiseerd. Hij is veel bekeken en ik heb veel mooie reacties gekregen. Vooral dat het confronterend was. Want om eerlijk te zijn… Tot het besef komen dat je je leven niet hebt geleid tot nu toe zoals je (zelf) had gewild, is confronterend.

Het is ook de reden dat het groepsprogramma voller dan ooit zit. Dat en het feit dat het de laatste keer is/was dat ik hem organiseer. De mensen die meedoen hebben behoefte aan meer rust, balans, zelfliefde en het beter kunnen aangeven van hun eigen grenzen. Allemaal voor zichzelf. Op de ander gericht zijn kunnen ze wel.

‘Ik probeer het eerst nog even zelf’

Er zijn ook veel mensen die geen actie hebben ondernomen na die confrontaties natuurlijk. Dat gevoel ebt dan langzaam weg. Dat wordt dan een soort:

“Het is niet zo erg als het lijkt. Straks wordt alles vanzelf beter. Ik kan het zelf allemaal veranderen.” Misschien hebben ze gelijk en valt het ook wel mee, wordt straks alles beter en kunnen ze het ook zelf aanpassen.

Ik denk alleen van niet. De uitspraak ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je krijg’ is er niet voor niks. De eerste persoon die zichzelf van z’n oude, niet-effectieve, diep ingesleten patronen bevrijdt, moet ik nog tegenkomen. Als er een zelfhulpboek was geweest dat iedereen van zijn valkuilen en problemen af kon helpen, waren ze wel gestopt met zelfhulpboeken schrijven.

Want wees eens eerlijk, vooral naar jezelf.

‘Wat als’ en ‘had ik maar…’ op de lange termijn

Wat als dit lijstje maar door je hoofd blijft gaan en je altijd in die ‘ik wou…’ en ‘had ik maar…’ blijft hangen? En het leven opeens voorbij is en je je leven niet hebt geleid zoals jij wilde?

Dat is op de lange termijn, maar wat als deze ‘wat als’ en ‘ik wou’ nog een aantal weken of maanden duurt? Lees het lijstje nog maar eens. 

Wil je een leven blijven lijden, bestaand uit ‘wat als…’, ‘ik wou…’ en ‘had ik maar…’?

Of wil je je leven gaan leiden zoals jij wilt? Met meer rust in je hoofd, energie en zelfvertrouwen en een fit lijf? Zodat je een goede balans hebt tussen je werk en privé, je zelfliefde kent en je je grenzen aan kan (en durft te) geven?

Het is jouw leven en jij bepaalt helemaal zelf hoe je dat invult. Wat de stem in je hoofd, je ouders, vrienden, familie en/of partner je ook wijs gemaakt hebben of misschien nog steeds wijs maken.

Als je ‘wat eerst’ en ‘ik ga’ wilt, heb ik iets voor je.

Als je van je ‘wat als’ en ‘ik wou’ ‘wat eerst’ en ‘ik ga’ wilt maken, heb ik iets voor je. Net zoals ik iets voor Caroline had. Dit is wat ze na het gesprek schreef:

Tijdens het groepsprogramma een heel fijn 1 op 1 gesprek gehad met Thomas. De 3 p´s, pleasen, perfectionisme, piekeren, zijn bij allemaal aan de orde, dit werd bevestigd door ons 1 op 1 gesprek. Duidelijk, soms confronterend, maar zeer bruikbaar en nodig. Ik weet nu gericht waar ik aan moet werken om de betere versie van mijzelf te kunnen worden. Je had een prettige, open uitstraling en liet mij in mijn waarde.

Ik weet dat jij als sterke zorgverlener niet makkelijk hulp vraagt en accepteert, dus daarom geef ik elke maand twee gratis coaching sessies weg.

Elke 15e en 30e van de maand geef ik een gratis coaching sessie weg.

Voor we in gesprek gaan, heb ik een aantal vragen voor je. Als je geselecteerd bent, neem ik persoonlijk contact met je op. Heb je geen bericht ontvangen aan het einde van de maand? Dan ben je helaas niet geselecteerd. Geen zorgen, je mag altijd opnieuw meedoen.

Tijdens de coaching sessie kijken we samen hoe je op dit moment voor jezelf zorgt en hoe je meer en vaker voor jezelf kan kiezen. Ik geef je een aantal concrete tips op basis van je antwoorden op het vragenformulier hieronder en wat we in de sessie bespreken.

Maar aan jou geef ik je bij deze de garantie dat je een gesprek wint.

Het enige dat je hoeft te doen voor nu, is de vragenlijst in te vullen. Als je bij de vraag ‘waarom wil je een gratis coaching sessie’ de titel van deze nieuwsbrief toevoegt, weet ik dat je sowieso wint.

Dan neem ik binnen 48 uur contact met je op. 

Dit is wat Sandra eruit haalde:

Vind het heel erg fijn hoe je me hebt geholpen tot nu toe en als je kijkt wat we nu in dit gesprek al bereikt hebben… Valt er nog veel meer te bereiken. Je weet de juiste vragen te stellen en raakt precies de juiste snaren. Bedankt voor het hele waardevolle gesprek. Ik neem de vele tips en adviezen mee en ga er mee aan de slag.

Home » Blog » Wat als je vandaag doodgaat?