Mijn brief aan Youp van ’t Hek over de discussie verpleegkundigen/Cliniclowns

Afgelopen weken was er veel ophef over het verschil in salaris tussen Cliniclowns en verpleegkundigen. Youp van ’t Hek schreef hier een column over​ en ik besloot hierop te reageren met onderstaande brief:

Beste Youp,

Natuurlijk heb ook ik de discussie over Cliniclowns meegekregen. De discussie die ik in het AMC regelmatig voorbij heb horen komen en de discussie die heel snel weer doofde. Om eerlijk te zijn verbaast het mij dat dit de eerste keer is dat hij nu daadwerkelijk gevoerd wordt of gaat worden. In mijn ogen is dat omdat mensen met status, waaronder Armand Girbes (IC-hoofd Amsterdam UMC) en jij, het bespreekbaar maken. Hoe meer aandacht en misschien wel ophef, hoe beter. Dus vanuit mijn eigen verpleegkundige-zijn wil ik je daarvoor bedanken.

Ik ben bijna vier jaar lang verpleegkundige geweest in het AMC. Het jou zo goedgezinde en geliefde AMC. Ik herinner mij nog hoe je schreef dat je de ramen uit het AMC hoestte en hoe je mijn filmpje over #lachmetjeogen in die periode plaatste op je Twitter-account. Bewust of onbewust, je zette je destijds in voor het grotere belang, mijn belang. Ik voelde een connectie, verbinding.

Als ik nu je column lees, voel ik die verbinding niet meer. Mogelijk is dat omdat ik niet meer werkzaam ben als verpleegkundige in het AMC. Maar meer omdat ik van alle verpleegkundigen hetzelfde verhaal hoor over het échte probleem.

Vanuit emotie gereageerd

De verpleegkundigen die overigens vaak het verwijt krijgen dat ze alleen vanuit emotie reageren. Ik vraag mij af, in hoeverre is “ja, maar Cliniclowns verdienen meer dan wij en dat is belachelijk” heel veel anders dan dat? En hetzelfde geldt voor de woorden die je in je column gebruikt: ‘opdringerige griezel’, ‘geruite lolbroeken die demente bejaarden aan het schrikken maken met hun fratsen’ en ‘muffe Cliniclowns’. Het zorgt voor ophef en dat is goed, zeker, maar we verliezen ook de rode draad van de discussie voor verpleegkundigen hierdoor.

Deze hele discussie gaat over salaris en ik ben het met jou en iedereen eens, het salaris van verpleegkundigen moet ook (fors) omhoog. Maar het salaris is nooit de drijfveer van verpleegkundigen (geweest). En mogelijk helpt het om verpleegkundigen met clownsneuzen naar hun werk te laten gaan en foto’s in alle media te zetten. Maar zelfs al gaat het salaris omhoog, dan alsnog zullen de cijfers niet verbeteren.

Die cijfers vertellen dat er 27.000 verpleegkundigen zijn gestopt, alleen al dit jaar, en dat het verzuim hoger is dan ooit. Ook is het bekend dat 40% van de verpleegkundigen er binnen twee jaar weer mee stopt. Dus vier van de 10 net afgestudeerde verpleegkundigen die jij aan je bed hebt gehad in het AMC zie je over twee jaar niet meer aan je bed. Je kunt mij niet wijsmaken dat die cijfers anders waren geweest als hun loon hoger was geweest.

Het échte probleem

De discussie zou moeten gaan om het échte probleem: meer waardering, verlaging maar niet het enige. Het gaat ook om meer waardering, verlaging van de werkdruk, meer investering in en verantwoordelijkheid over persoonlijke ontwikkeling en een cultuurverandering zodat verpleegkundigen op beslissende functies terecht komen. Dat moet veranderen in alle lagen van de organisatie.

En ik ben ervan overtuigd dat jij kan helpen in deze discussie, Youp. Want mensen met invloed kunnen het verschil maken in het maatschappelijk debat. Ik wil je uitnodigen om je weer in te zetten voor het grotere belang, zoals je toen met #lachmetjeogen deed.

Laten we een gezamenlijk front vormen en iedereen die zich bij onze strijd wil voegen, is van harte welkom. Hoe meer invloed, hoe beter. Wel met al onze eigen neuzen dezelfde kant op, maar niet naar Den Haag. Dan gaat het weer over een diepgaand onderzoek en iets met ‘onderste steen moet boven!’

Als je meer cijfers en diepgang voor de discussie wilt hebben, ben ik bereikbaar. Dan leer ik graag van jou hoe je een maatschappelijke discussie opstart en hoe je die niet laat uitdoven.

Laten we zorgen dat de discussie over het échte probleem gaat en niet over Cliniclowns en dat die niet uitdooft.

Met vriendelijke groet,

Thomas Groen

Niet praktiserend verpleegkundige en coach voor verpleegkundigen

thomas@thomasgroen.nl

06-51669448

Home » Blog » Verschil in loon tussen Cliniclowns en verpleegkundigen