Je hebt 37% meer kans om dood te gaan dan niet-verpleegkundigen

“Mensen die soms of regelmatig ’s nachts werken hebben 37% meer kans om positief te testen op het coronavirus dan mensen die alleen overdag werken. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek in Noord-Nederland in het eerste jaar van de corona-epidemie. Hierbij is rekening gehouden met verschillen tussen nachtwerkers en mensen die alleen overdag werken, zoals verschillen in beroep, thuiswerken, en contact met anderen tijdens het werk. Gedurende het onderzoek waren er nog geen vaccins beschikbaar en gingen er eerdere varianten dan de delta- en omikronvariant van het virus rond.

Slecht slapen is niks nieuws

Al langer is bekend dat werken in de nacht leidt tot een verstoord dag-nacht-ritme. Dit verklaart mogelijk waarom nachtwerkers meer risico hebben op ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Ook lijkt er een relatie te zijn tussen nachtwerk en infectieziekten. 

De afgelopen tijd gaven onderzoeksgroepen over de hele wereld al aan dat nachtwerkers mogelijk een hoger risico lopen op een coronabesmetting. Het RIVM heeft dat toen onderzocht in de regio Noord-Nederland. De resultaten sluiten aan bij de eerdere studies naar het verband tussen nachtwerk en infectieziekten. 

Het onderzoek geeft aanleiding om inzichtelijk te maken welke maatregelen kunnen helpen om besmetting te voorkomen, speciaal voor deze groep. Daarnaast is het van belang om onderzoek te blijven doen naar de relatie tussen nachtwerk en infectieziekten, omdat nieuwe virusvarianten en epidemieën kunnen ontstaan.”

Je raadt het al: de dikgedrukte punten ga ik met je doornemen.

Het effect van nachtdiensten op slaap

Ten eerste: dit is een oud artikel en onderzoek. Ten tweede: je hebt niet 37% meer de kans om dood te gaan, wat ik ook geschreven heb in de titel van deze mail. Misschien dat als je dit artikel leest, dat je dat wel echt zo voelt. Ik heb de titel geschreven om op je angst voor C te drukken.

Die angst heb ik zelf niet gevoed, mogelijk is die er nog wel. Ik heb die angst ook gehad, toen het allemaal net begon. Nu heb ik die niet meer.

Waar ik het met je over wil hebben, is het effect van slaap. Dit artikel komt van het RIVM en is een officieel onderzoek dus. Waarom zijn ze zo voorzichtig? ‘Dit verklaart mogelijk’ en ‘er lijkt een relatie te zijn tussen nachtwerk en infectieziekten’.

Dit is al lang een breed wetenschappelijk aangetoond. Dus ja, het is belangrijk om onderzoek te blijven doen naar de relatie tussen nachtwerk en infectieziekten om de bestaande conclusie blijvend te ondersteunen.

Slaap is het begin van alles

Slaap is het begin van alles. Als je goed slaapt, ben je weerbaar(der) tegen virussen en bacteriën. Als je dat niet doet, ben je dat minder. Als je in de nachtdienst werkt, heb je een zeer grote kans op slaapproblemen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten en Diabetes Mellitus.

Ik denk dat ze zo voorzichtig zijn omdat ze weten hoe schadelijk nachtwerk is en ze het verschrikkelijk vinden dat je 37% meer kans hebt als zorgverlener in de nacht om tegen een virus aan te lopen. Als ze die conclusie ondersteunen en/of hard maken, moeten ze actie ondernemen om mensen gezonder en weerbaar(der) te maken. Dat kost geld en laten we eerlijk zijn: we besparen liever op de zorg(verleners) dan dat we er meer geld voor uittrekken.

Even tussen jou en mij he. Voordat deze hele pandemie in 2020 begon, deed je altijd heel strikt een FFP2 masker op bij patiënten met griep als je alleen even de pompstand moest aanpassen? Nee, ik ook niet. We kunnen wel met z’n allen zeggen dat we dat doen, maar de waarheid is simpelweg dat we dat niet doen. We streven er wel naar, maar het gebeurt niet 100/100 keer. (Mensen die hierover vallen in 3, 2, 1…)

Mensen maken nu eenmaal fouten en/of vergeten dingen

Dingen belangrijk vinden (protocollen, richtlijnen) is iets anders dan altijd van jezelf en anderen verwachten dat ze zich precies zo gedragen. En ondanks dat we kwaliteit van zorg het belangrijkst vinden, zijn we evengoed mensen en maken we fouten en doen we soms dingen gewoon niet. Wat er ook in het protocol staat.

Hetzelfde geldt voor slaapmedicatie bijvoorbeeld. Een tijd geleden hebben hebben Maaike en ik nog anoniem getest hoeveel % wel eens slaapmedicatie gebruikt tijdens of om nachtdiensten heen. Het antwoord was schrikbarend hoog.

Sterker nog, ik denk dat hij hoger is dan dat % omdat veel mensen het niet toe durven geven. Als je dat namelijk doet, zou het kunnen betekenen dat je benzo’s meeneemt uit de medicijnkamer en dat mag niet. Dus stem je op ‘nee’ omdat je je BIG wilt behouden.

Investeren in gezondheid en weerbaarheid? Nope.

Dat ze niet willen investeren in gezondheid en weerbaarheid, zeggen ze in een snel getrokken conclusie verderop ook. Ik vind het belachelijk.

We willen juist dat zorgverleners weerbaar zijn, toch? Ook jij wilt juist weerbaar zijn, toch? Tegen virussen, bacteriën, tegenslagen, pijn, angst etc? Zodat als tegenslag je overkomt, en dat het gebeurt is een zekerheid, je daartegen kan? En als je dat dan een keer hebt meegemaakt en het gebeurt nog een keer, dat je lichaam, geest of ziel het herkent en je je veerkracht kan inzetten? Of dat nu een bacterie, virus of tegenslag is…

Zeg eens eerlijk, denk je écht dat altijd en overal tegen beschermd worden de oplossing is? Dat weerbaarheid voor alles en altijd van buitenaf komt, je voor altijd en alles beschermd wordt door je ouders/vrienden/familie/baas/collega’s, en je nooit meer ergens moeite voor hoeft te doen?

Zodat je vanaf de bank je boodschappen kan blijven bestellen, je niet hoeft te sporten, je eindeloos kan blijven swipen, je confrontaties uit de weg kan blijven gaan en TOCH krijgt wat je wilt en voldoening uit je leven haalt?

Zo werkt de wereld niet.

Nee. Dat is misschien hoe sommige mensen denken dat de wereld werkt en ze hebben ook het gevoel dat het voor ze werkt. Maar denk je dat die mensen een zinvol leven met voldoening hebben geleefd als ze doodgaan? Hun top 5 regrets of the dying is geen top 5, maar een top 1: ik zou willen dat ik geleefd had.

Hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2, overgewicht en obesitas zijn welvaartsziektes. Ze worden door veel verschillende dingen veroorzaakt en ja, een van die dingen is slecht slapen. Maar weet je waardoor slecht slapen veroorzaakt wordt?

Door de telefoon die je nu in je hand hebt, de stoel waar je nu op zit en de slechte vulling (en niet voeding) die je in je mond stopt. Alle zielige gedachtes over jezelf dat het te veel moeite kost, bijvoorbeeld dat je geen zin hebt om te sporten nadat je gewerkt hebt vanmiddag omdat je een beetje moe bent.

Een zinvol leven met voldoening kost moeite

Slecht slapen wordt grotendeels veroorzaakt door welvaart en luiheid. (En geen gordijnen in je slaapkamer hangen en slechte slaaphygiene, maar daarvoor mag je naar De Verpleegkunde Podcast – Taboe Doorbreken luisteren over het onderwerp slaap.)

Een zinvol leven met voldoening kost moeite. Super veel moeite. Elke dag weer. Net als jezelf beschermen, weerbaar zijn en veerkracht (leren) hebben. Dat komt je niet aanwaaien, dat is hard werken.

Want een zinvol leven met voldoening is de moeite waard. En als je weet dat het de moeite waard is, waarom doe je dan geen moeite? (Omdat je er moe van wordt.)

Dus wat wil jij? Wil je altijd beschermd worden en blijven, zodat je klein gehouden wordt en je jezelf ook klein houdt?

Of wil je écht leven, voluit leven?

Zodat je niet meer het gevoel hebt dat je geleefd wordt maar je eigen kapitein van je schip bent en je je wekker de avond ervoor zet met al zin om uit je bed te springen die ochtend omdat je doet wat je écht leuk vindt?

En als dan blijkt dat je misschien iets anders wilt (gaan) doen dan je nu doet, is dat ten eerste fucking spannend, en dan help ik je daar ook bij. Het is jouw leven, jij bepaalt.

Ik hijs alvast de zeilen, de wind staat goed, je hoeft alleen maar aan bord te stappen kapitein. Kom je?

Als jij dat wilt, kan je dit formulier invullen. Ben je bereid in jezelf te investeren? Dan win je sowieso een gesprek.

Vul ‘LinkedIn nieuwsbrief’ ergens in zodat ik weet dat je via deze nieuwsbrief komt.

Zodra ik het zie, neem ik contact met je op.

Home » Blog » Je hebt 37% meer kans om dood te gaan dan niet-verpleegkundigen