Het domste advies ooit: laat zorgverleners MEER werken

Ik spreek dagelijks verzorgenden en verpleegkundigen en ik durf te zeggen dat dit onderzoek/advies het domste is dat ik de afgelopen tijd gelezen heb. Geloof me, ik heb een heleboel domme dingen gelezen die over de zorg geschreven werden. Ook getuigt het totaal niet van begrip en compassie. Maar dat zijn kwaliteiten van zorgverleners en niet van koude bestuurders, dus waarom zouden ze dat ook tonen?

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg leraren, zorgpersoneel en defensiepersoneel zijn, moet het kabinet op korte termijn stimuleren dat werkenden meer uren gaan maken. Dat adviseren werkgevers, werknemers en deskundigen verenigd in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Je leest het goed. Dit is de conclusie en het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Als je het hele artikel op de NOS wilt lezen, kan dat door hier te klikken. Ik pik er alleen wat opvallende dingen uit. Komt ie:

“Het is altijd de afweging van mensen zelf hoeveel ze werken, maar we weten dat door te stimuleren en te prikkelen mensen bereid zijn meer te werken”, aldus Ter Weel.

Vooral leraren en zorgpersoneel werken relatief veel in deeltijd en sommigen zouden best meer willen werken, staat in het advies. “Vaak is contractuitbreiding geen onderwerp van gesprek, omdat het idee leeft dat de medewerker dan wel de werkgever dat niet wil.”

Om mensen meer uren te laten werken moeten de mogelijkheden voor kinderopvang worden uitgebreid, al waarschuwt de SER dat de mogelijkheden beperkt zijn vanwege het gebrek aan personeel op de kinderopvang. De komende tien jaar zijn er in die sector 50.000 extra werknemers nodig.

De SER

Ik ga het in dit stuk alleen hebben over waar ik iets vanaf weet, namelijk verzorgenden en verpleegkundigen. En vanuit daar vroeg ik mij af wie er überhaupt in de SER zitten. Dat is gewoon op te zoeken, dus dat deed ik. Wat mij opviel is dat er, net zoals altijd eigenlijk, veel professoren inzitten.

Er kan wat door m’n research heen geglipt zijn, maar volgens mij zijn er 0 verzorgenden en verpleegkundigen bij dit onderzoek en advies betrokken geweest. Als ze dat namelijk wel hadden gedaan, hadden ze dit advies nooit gegeven.

Je hoeft echt geen onderzoeker of expert te zijn om tot de conclusie te komen dat dit advies helemaal nergens op slaat. Wat zou er gebeuren als je verzorgenden & verpleegkundigen vraagt of ze MEER willen werken, denk je? Zo’n 2 à 3 uur per week?

‘Hell fucking no’ op meer werken

Een aantal weken geleden vroeg ik dat op mijn Instagram kanaal. Hoeveel mensen stemden denk je op ‘Ja let’s go! Alles om de zorg te redden!’ ? Precies. Niemand.

 • 20 mensen stemden op ‘hell fucking no’
 • 7 mensen stemden op ‘Dat gaat sowieso niet werken’
 • 5 mensen stemden op ‘We kunnen het proberen?’

Misschien is het goed om hier weer wat data en cijferes bij te halen en de SER wat vragen te stellen.

Waarom denk je dat meer dan 40% van de net afgestudeerde verpleegkundigen stopt binnen twee jaar?

Waarom denk je dat het ziekteverzuim hoger is dan ooit?

Waarom denk je dat Ellen Bakker onderzoek heeft gedaan (en zal doen) naar waarom zoveel verpleegkunde studenten stoppen in de opleiding?

Waarom denk je dat Nurse Minded opgericht is?

Niet omdat het allemaal zo goed gaat en goed geregeld is voor verpleegkundigen.

De problemen in de verpleegkunde

Waarom dan wel?

 • De werkdruk is nog steeds ontiegelijk hoog. Het is twee jaar lang overleven geweest voor alles en iedereen, dat tonen de cijfers wel, en in plaats van dat er nu lucht en ruimte is om adem te halen, is de boodschap ‘we moeten zorg inhalen’. Deze gezondheidscrisis heeft er niet voor gezorgd dat we gezonder zijn geworden in Nederland, in tegendeel. We zijn ongezonder geworden. En wie is daar uiteindelijk de dupe van? De zorg en de zorgverleners.
 • Het verzuim, verloop en personeelstekort zijn nog steeds extreem hoog. Momenteel zitten we in een negatieve vicieuze cirkel met al deze zaken. Dat iedereen dus de SER ook, vandaar dit advies. Hun advies zal er alleen voor zorgen dat de vicieuze cirkel nog negatiever wordt.
 • Er is 0 waardering voor al het harde werk in loon en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat verhaal van hierboven is leuk, maar kinderopvang wordt alleen in extreme omstandigheden vergoed en geregeld door de werkgever. Dat is nog naast dat er geen mensen zijn in de kinderopvang.
 • De agressie toeneemt onder patiënten en bezoekers. Grensoverschrijdend gedrag in de zorg? ‘Lekker zustertje’ genoemd worden en de publieke opinie is dat mensen zich niet zo moeten aanstellen.
 • Er wordt bepaald van hogere hand door mensen die er geen verstand van hebben dat…..

Waarom zou ik die zin eigenlijk afmaken? Is dat misschien wat hier ook gebeurt? Heel misschien?

Ik kan de SER wel een kijkje in de toekomst geven als ze hier mee doorgaan en het kabinet dit gaat doorvoeren.

Een kijkje in de toekomst van de verpleegkunde

De zorg stroomt leger dan leeg. Jonge verpleegkundigen zullen niet binnen 2 jaar stoppen maar binnen 1 jaar en uiteindelijk zullen verpleegkunde studenten niet eens meer starten met de opleiding omdat ze de cijfers zien en hier les over gaan krijgen in het onderwijs.

“Het is altijd de afweging van mensen zelf hoeveel ze werken, maar we weten dat door te stimuleren en te prikkelen mensen bereid zijn meer te werken”, aldus Ter Weel.

Beste meneer Ter Weel. Als je ook maar enige kennis had gehad van de beroepsgroep verzorgenden en verpleegkundigen, weet je dat 90% altijd kiest voor de patiënt en ‘nee’ zeggen extreem moeilijk vindt. Dus als je dat op een bepaalde manier neerzet, door te stimuleren en prikkelen, zullen ze altijd ‘ja’ zeggen tegen je aanbod. Daar heb je volledig gelijk in.

 • Is een cirkel rond?
 • Is een boomstam van hout?
 • Zijn boterbloemen geel?
 • Is de zon heet?
 • Is een limiet een uiterste?

Je kan verzorgenden en verpleegkundigen zeker stimuleren en prikkelen en dan zijn ze bereid te werken. Absoluut. Maar niet omdat ze willen werken, omdat ze het gevoel hebben dat ze MOETEN werken. Omdat ze zichzelf bijna altijd op plek 2 zetten. Of op plek 3, 4, 5 of 6.

De oplossing ligt niet in meer werken, die ligt in anders werken: de administratieve lasten omlaag gooien, investeren in persoonlijke ontwikkeling zodat zorgverleners weerbaarder en veerkrachtiger worden en het hopeloos ouderwetse systeem flink op de schop gooien.

Één ding is zeker… De SER wil het ouderwetse systeem niet op de schop gooien

Geloof me, dat kan echt. Als je het maar wilt. Maar 1 ding is zeker: de SER wil het niet. Die ziet liever zorgverleners (en leraren) kapot gaan dan dat ze de problemen bij de oorzaak aanpakken. Ze doen aan symptoombestrijding, net als een groot deel van de gezondheidszorg.

Ik ben onder andere gestopt als verpleegkundige omdat het als pleisters plakken voelde. Ik ben gestart als coach om problemen aan te pakken bij de wortel en dat niet meer te doen. In mijn begeleiding lukt dat gelukkig. Het is jammer dat het systeem en de SER dat nog steeds tegen proberen te gaan, maar ik laat mij niet uit het veld slaan.

Binden, boeien en behouden is het motto? Inmiddels weten jij en ik wel dat dat voor geen ene meter lukt.

Een beter alternatief voor binden, boeien en behouden

Als alternatief geef ik je mijn BBB-methode. Beseffen, Beslissen en Breken. Het is de methode die ik gebruik in mijn begeleiding.

 1. Beseffen wat je beperkende overtuigingen zijn, waar ze vandaan komen en wie je écht bent
 2. Beslissen wat je wel en niet dient.
 3. Breken met alles wat je niet meer nodig hebt.

Het resultaat daarvan vertelt Jeroen je:

“Een half jaar geleden heb ik contact opgenomen met Thomas. Ik hoorde via een vriend dat hij toen sinds kort gestopt was met het werken als verpleegkundige en zich volledig gericht had op coaching. Aangezien ik zelf ook als verpleegkundige werk en geïnteresseerd ben in het vak van coach voelde ik direct een connectie. In het introductiegesprek hebben we gesproken over mijn doelen. Ik merkte dat ik goed met hem kon praten hierover en heb vrij snel hierna besloten om gecoacht te willen worden door Thomas. Mijn vraagstelling was: Hoe kan ik beter omgaan met mijn gedachtes en meer richting geven aan de doelen die ik voor mezelf gesteld heb?

Ik ben gecoacht via de ACT-methodiek en merk dat het duidelijk effect heeft. Het verschil is dat ik nu een stuk beter in staat ben om nuttige gedachtes te scheiden van minder waardevolle gedachtes. Hierbij besef ik ook dat beide soorten gedachtes er altijd zullen en mogen zijn. Je bent zelf verantwoordelijk over hoe je hiermee omgaat en dit kan je trainen. Hierdoor zorg je ervoor dat je nooit meer het slachtoffer bent van je gedachtes en dat je beter in staat bent om de dingen te doen die je echt zou willen.

Het resultaat van dit coachingstraject met Thomas is dat ik een sterkere mindset gecreëerd heb. Dit hoor ik ook terug in mijn omgeving, ik straal meer zelfvertrouwen uit en voel me gelukkiger bij de dingen die ik doe. Daarbij moet ik wel eerlijk zijn en zeggen dat ik ook genoeg pijnlijke momenten ervaren heb. Zelfreflectie was soms erg confronterend en ik heb een aantal moeilijke keuzes gemaakt die op korte termijn vervelende gevolgen hadden, maar mij op lange termijn veel hebben opgeleverd.

Ik ben ervan overtuigd dat er veel mensen gebaat zijn bij het volgen van een coachingstraject. Thomas beveel ik aan omdat mijn ervaring met hem erg positief is. Hij geeft je ruimte voor eigen input en stemt de coaching sessies af op de persoon zelf. Verder is hij niet bang om onderwerpen aan te snijden die gevoeliger liggen en pijn kunnen doen. De communicatie met Thomas is laagdrempelig en hij heeft passie voor wat hij doet. Ga zo door!”

Het gaat er dus om dat je jezelf op 1 mag zetten en de patiënt op de 2, in plaats van andersom. Als je dat doet, zal je zien dat je veel meer voldoening en zingeving krijgt en voelt in je leven.

Wil je écht gaan leven? Wil je voluit leven?

In plaats van altijd in je perfectionistische valkuil te stappen, altijd eerst voor anderen te zorgen, altijd ‘aan’ te staan en beschikbaar en bereikbaar te zijn?

En dat je je pleasen, perfectionisme en piekeren onder controle krijgt?

Wil je direct van start gaan om jezelf op 1 te zetten?

Dan kan je dit formulier invullen om een gratis coaching sessie te winnen. Ben je bereid in jezelf te investeren? Dan win je sowieso een gesprek.

Zodra ik het zie, neem ik contact met je op.

Home » Blog » Het domste advies ooit: laat zorgverleners MEER werken