Altijd voor anderen zorgen: een verslaving van veel verpleegkundigen

Het is een flink statement en je gaat het misschien niet leuk vinden, toch maak ik het. Veel verpleegkundigen zijn verslaafd, maar niet aan de dingen waar je nu aan denkt zoals koffie, roken, alcohol, telefoongebruik. Je spreekt van verslaving als je: niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch, steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken, ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt.

Voor ik erin duik… Heb je m’n gratis e-book ‘De 6 stappen hoe je voor jezelf blijft zorgen als verpleegkundige terwijl je voor anderen zorgt‘ trouwens al?

De 12 stappen van de AA

(De AA is niet gebonden aan enige religie of politieke stroming. Zij willen ook volkomen onafhankelijk blijven en accepteren geen subsidie. Geloof je als deelnemer niet in God, dan kun je daar waar in de stappen God of hogere Macht staat, ook de groep of het geloof in de groep lezen.)

 1. Ik erken dat ik machteloos sta tegenover alcohol en dat ik de controle over mijn leven heb verloren.
 2. Ik geloof dat er een Macht is, groter dan ikzelf, die mij weer gezond kan maken.
 3. Ik besluit mezelf over te geven aan de hoede van God, zoals ik God ervaar.
 4. Ik zet mijn tekortkomingen en misstappen op een rij.
 5. Ik vertel aan anderen welke mijn tekortkomingen en misstappen zijn.
 6. Ik ben bereid om met behulp van God of de groep aan mijn gebreken te werken.
 7. Ik vraag aan God of aan de groep om mij te helpen bij het wegnemen van mijn gebreken.
 8. Ik maak een lijst met namen van alle mensen die ik heb benadeeld en ben bereid om het met hen weer goed te maken.
 9. Ik ga daadwerkelijk contact zoeken met deze mensen en probeer het goed te maken, behalve als ik hen of anderen daarmee kwets.
 10. Ik maak er een gewoonte van om kritisch te zijn naar mezelf en erken onmiddellijk de fouten die ik maak.
 11. Ik probeer het contact met God, zoals ik hem ervaar, of met de groep te verdiepen en vraag God of de groep om mij te inspireren en de kracht te geven op deze weg door te gaan.
 12. Ik probeer om datgene wat ik geleerd heb aan andere alcoholisten door te geven en probeer voortaan volgens deze stappen te leven.

Klinkt ingrijpend, hè? Erkennen dat je machteloos bent, dat je actief op zoek gaat naar je tekortkomingen, die ook nog eens vertelt aan de ander… EN dat je er een gewoonte van maakt om kritisch naar jezelf te kijken en de fouten erkent die je maakt.

Als je het zo bekijkt, is de AA zo gek nog niet zo, toch?

Telefoonverslaving

Ik geef eens per maand gratis webinars en daarin vraag ik altijd wat de schermtijd van verzorgenden en verpleegkundigen is. Tussen de 4 en 6 uur is absoluut geen uitzondering. Zoek je eigen schermtijd maar eens op. Waarschijnlijk lees je dit vanaf je telefoon, dus je hebt het zo gevonden.

Wat denk je wat er gebeurt als je al die uren opgeeft, als je stopt met eindeloos swipen en doelloos naar je telefoon kijken? Oftewel: wat gebeurt er als je je verslaving opgeeft?

Wat kom je dan als eerst tegen, naast alles wat in de definitie staat zoals in het begin beschreven? Al je angst, pijn, ongemak, onrust en ongeluk, ook wel de piekerfabriek genoemd.

Verslaving is een vorm van vermijding. Sterker nog, als je verslaafd bent, ben je jezelf continu aan het verdoven. Waardoor je dus niet met/bij jezelf hoeft te zijn en je continu aan wegrent voor jezelf.

Waar verpleegkundigen aan verslaafd zijn

Weet je wat ook voorbeelden van verslavingen zijn waarbij je ook continu voor jezelf aan het wegrennen bent? En als je het niet eens bent met het woord verslaving, mag je kiezen tussen de woorden ‘valkuil’, ‘beschermingsmechanisme’, ‘kans’ of ‘uitdaging’.

 • Altijd en alleen maar voor andere mensen zorgen.
 • Problemen oplossen van andere mensen.
 • Altijd beschikbaar en bereikbaar zijn voor anderen.
 • Pleasen.
 • Perfectionisme.
 • Jezelf op twee zetten.

Wat denk je dat er gebeurt als je stopt met al deze dingen? Als je jezelf dus op 1 zet (want dat is de rode draad hiervan)?

Dan kom je je eigen demonen tegen, in plaats van die van anderen. Het vervelende daarvan is dat je niet weet hoe jezelf moet helpen, omdat je tot nu toe altijd gerend en gezorgd hebt voor anderen als je je even niet goed voelde. Of je pakte je telefoon erbij.

Wat er verder gebeurt als jij stopt met je verslaving(en)

Waarschijnlijk kom je je overtuigingen ‘ik moet sterk zijn’, ‘ik mag niet falen’ en beperkende overtuigingen van ‘ik ben niet goed genoeg’ iets verderop ook nog tegen, omdat je opeens aan jezelf aan het denken bent.

Zodra jij stopt met verdoven, kom je binnen no-time al je angst, pijn, ongemak, onrust en ongeluk tegen. Zoals ik al vaker zeg: de patiënt op 1 is als uitspraak erg catchy, maar is voor zorgverleners allesbehalve duurzaam. Altijd rennen en zorgen voor anderen is leuk, maar niet als dat ervoor zorgt dat je niet aan jezelf denkt.

“Waarom is het zo makkelijk om terug te vallen in het oude, Thomas?”, wordt mij vaak gevraagd. Omdat je jezelf daar verdooft en niet met/bij jezelf hoeft te zijn, is het simpele antwoord. Maar in het oude zit geen groei.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

Hoe cliché deze uitspraak ook is, hij is altijd waar. En heel eerlijk, je leest deze nieuwsbrief omdat je meer inzichten en tips & tricks wilt om beter voor jezelf te zorgen. Omdat je meer rust in je hoofd wilt, meer plezier in je dag en leven wilt hebben, je je leven wilt leiden in plaats van lijden en je het gevoel wilt hebben dat je dat leven waard bent.

Hoe fijn zou het zijn om al die verslavingen en controle eens los te laten?

En hoe eng dat misschien ook is, je demonen onder ogen te zien en die te overwinnen?

Zodat je jezelf toestaat om de gelukkigste versie van jezelf te zijn?

Ik weet dat jij als sterke zorgverlener niet makkelijk hulp vraagt en accepteert. Ik snap dat dat lastig is. Dat is helemaal niet gek.

Daarom geef ik elke maand twee gratis coaching sessies weg.

Elke maand selecteer ik twee verzorgenden/verpleegkundigen voor een gratis coaching sessie van 45 minuten.  

Tijdens de coaching sessie kijken we samen hoe je op dit moment voor jezelf zorgt en hoe je meer en vaker voor jezelf kan kiezen. Ik geef je een aantal concrete tips op basis van je antwoorden op het vragenformulier en wat we in de sessie bespreken. Het is bizar wat een paar simpele tips voor impact kunnen hebben, geloof mij.

De selectie doe ik op de 15e en 30e van de maand. Ik stuur je een persoonlijk bericht als je geselecteerd bent en dan plannen we samen een gesprek in. 

Ik wil een gratis coaching sessie!

Ik spreek je daar.

PS. In het stappenplan van de AA kan je alcohol gewoon met ’telefoon’, ‘perfectionisme’ of ‘mezelf op 2’ vervangen.

Home » Blog » Altijd voor anderen zorgen: een verslaving van veel verpleegkundigen