(Als je dit in video wilt bekijken, kan dat. Gewoon hier klikken.)
Bijna 4 van de 10 zorgmedewerkers overweegt om de zorgorganisatie of zelfs -sector te verlaten. Dit hangt samen met toegenomen druk op de mentale en fysieke gezondheid van zorgmedewerkers zelf. Dit blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2022 van Stichting IZZ in samenwerking met Universiteit Utrecht en Leiden.
Komt uit een artikel op Skipr.nl. Als je het hele artikel wilt lezen, klik hier.
Wat interessante, schokkende cijfers. (Bron is dus Skipr.)
Ook is 1 op 5 zorgmedewerkers vaak tot altijd lichamelijk uitgeput en is 1 op de 6 emotioneel uitgeput.
Gemiddeld 8 procent doet op dit moment al een beroep op psychische zorg. “Opvallend is dat het gebruik van psychische hulp bij zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar met 35 procent is gestegen.”
De intentie om de zorgsector te verlaten, is het hoogst onder jonge medewerkers tot 36 jaar (49 procent). Jonge zorgmedewerkers verzuimen steeds vaker en langer. Het verzuim is in 2021 met 10 procent toegenomen onder jongeren ten opzichte van 2020.
Zes op de tien zorgmedewerkers onder de 35 jaar overweegt zzp’er te worden.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat als 16% geestelijk uitgeput is en 8% daar hulp voor zoekt, er 50% overblijft die dat niet doet.
Ik vind het vooral opvallend dat de groep tot 36 jaar, waarbij de psychische hulp is gestegen met 35%, de hoogste intentie heeft om de zorg te verlaten.
Van negatief zelfbeeld en geen grenzen aangeven naar…
Opvallend, niet onverklaarbaar. Ik vermoed dat die groep onder 36 die psychische hulp is gaan zoeken, aan hun zelfbeeld is gaan werken en zelfliefde heeft geleerd.
In andere woorden: ze hebben geleerd dat ze zich niet als een stuk vuil hoeven te laten behandelen en voor hun eigen geluk leren mogen kiezen.
Als je eerst op die laatste link klinkt, ga je naar een ander artikel van Skipr over detacheren.
“De inhuur van dure externen zet de financiële positie van zorginstellingen enorm onder druk. Zorg dat het geld beter wordt besteed! Laat het geld niet wegstromen via detacheringsbureaus die er stevig aan verdienen. Zorg dat het geld bij de medewerkers komt die dag en nacht klaar staan om de gewenste zorg te leveren.”
Merlijn pleit voor een goede balans tussen werkzekerheid met de juiste beloning, sociale zekerheden en vooral gezonde roosters: “Dan is de behoefte om te gaan flexen veel minder. Een interne flexpool biedt bijvoorbeeld die mogelijkheid. Om de vicieuze cirkel te doorbreken en te werken aan echte oplossingen, moet de overheid investeren. Doet ze dat niet dan holt de kwaliteit van de zorg hard achteruit.”
Mevrouw Merlijn zegt goede dingen denk ik, op die interne flexpool na. Als mensen weggaan voor een hoger loon, zullen ze dat daar niet vinden.
Weer de vergelijking met de boeren
Laatst heb ik al een video gedeeld over de vergelijking tussen boeren en verpleegkundigen en dat ik vind dat we in opstand moeten komen. Nog niet gezien? Hier klikken.
Ik vind dit schrijnend en tegelijkertijd helemaal fantastisch.
Voor échte verandering in de zorg, zal het eerst een nog veel grotere puinhoop moeten worden. Hoe sneller, hoe beter.
Laat die groep onder de 36 nog veel meer psychische hulp zoeken, zodat ze nog veel meer leren dat ze zich niet als een stuk vuil hoeven te laten behandelen en voor hun eigen geluk leren kiezen.
De overheid en mevrouw Merlijn zijn bezig om van hun probleem, jouw probleem te maken.
Jij hebt er niet voor gekozen dat de zorg een puinhoop is geworden. Je hebt er bovendien geen enkele invloed op. Waar je wel invloed op hebt en wat wel jouw verantwoordelijkheid is?
Hoe je je laat behandelen, wat het getal op je energie- en bankrekening is en of je energie krijgt van je werk.
Slecht werkgeverschap
Want zeg eens eerlijk. Waarom zou je je nog langer zo laten behandelen met die continue hoge werkdruk, lage loon, weinig waardering van je werkgever terwijl je die wel ergens anders kan vinden?
Ik moedig je van harte aan om met meerdere partijen in gesprek te gaan en te horen wat ze voor je kunnen doen. Misschien bieden zij je wel precies waarvoor je de zorg in bent gegaan: ‘gewoon’ voor mensen zorgen.
Het punt is: JIJ hebt te kiezen voor je (werk)geluk en de balans tussen je werk en privé. Niemand anders gaat dat voor je doen. Je huidige werkgever zeker niet, als die het nog niet gedaan hebben.
Logischerwijs loop je dan naar een werkgever die wél goed werkgeverschap aanbiedt.
(Ja, dat zijn waarschijnlijk partijen die gebruik maken van de martkwerking. Dat is niet nieuw, gezien het percentage van 65%.
Nee, dat is niet de lange termijn oplossing voor de zorg zoals we de zorg ingericht hebben en/of ingericht willen hebben.)
En als je dan naar een grote partij gaat, meer salaris verdient en toch de koe bij de horens aan het vatten bent…
Kan je direct doorpakken met het Treat First Traject.
In het kader van goed werkgeverschap: als jij naar een detacheerder loopt en je zegt dat je dit traject wilt en je vertelt hoe graag je dat wilt, geven ze je die mogelijk zelfs als welkomstbonus.
Het traject is aangepast, de website pagina is aangepast, dus sowieso de moeite waard om een kijkje te nemen en op de link te klikken.