10 eenvoudige tips voor direct betere zelfzorg – FlowFabriek

Wat heb JIJ nodig?

Mariska en Saskia van FlowFabriek snappen het. Als zorgverlener weet je wat her herstel van jouw patiënt of cliënt bevordert. Het is een tweede natuur om die klinische blik, je observatievermogen en je intuïtie in te zetten om te zien wat iemand nu nodig heeft.

Maar wat heb jij ZELF nodig om op tijd te herstellen van een reeks van drukke diensten en lastige werksituaties? En hoe zorg je ervoor dat je thuis ook nog een leuke partner, ouder, kind, vriend of vriendin blijft? Het antwoord vind je hier.

10 direct toepasbare tips: van alles is verplicht naar werk- en privé in evenwicht

Mariska en Saskia werken inmiddels 3 jaar zelfstandig als trainer, (team) coach en adviseur. Mariska was (onder andere) adviseur leren & ontwikkelen. Saskia was (onder andere) adviseur duurzame inzetbaarheid. Beiden verpleegkundige met een mooie missie: alle zorgmedewerkers behouden voor het mooiste werk: DE ZORG.

Toen ik ze vertelde over De Lampdragers, wilden ze maar al te graag hun masterclass geven. Hieronder vind je een overzicht van de tips die ze gegeven hebben. Misschien denk je: “huh? Hoe zit dat dan met …… (die ene tip)?” Kijk daarvoor het YouTube interview of luister de podcast. (Je kan gewoon klikken op de links.)

Overtuigingen en tips op zelfzorg

Wat zeg jij tegen jezelf? Herken je je in een van de volgende stellingen?

 • Als mijn collega’s het kunnen, moet het mij ook lukken.
 • Ik zeg niks over deze hoofdpijn, anders ben ik een zeur.
 • Dit is voor mij niet het goede moment om een werkgroep te leiden.

Hier heb je de 3 tips:

 1. Zet je klinische blik op pauze.
 2. Gun jezelf ‘me-time’ en maak dit concreet.
 3. Maak een lijst van energiegevers.

Overtuigingen en tips op werk-privé balans

Wat zeg jij tegen jezelf? Herken je je in een van de volgende stellingen?

 • Ik MOET echt zoveel diensten draaien, anders krijg ik het thuis niet geregeld met schoolvakanties of mantelzorg.
 • Ik kan echt niks anders dan dit werk, op deze afdeling.
 • Ik wil mijn kinderen alles kunnen geven, anders faal ik.

Hier heb je 3 tips:

 1. Check je agenda op blinde vlekken.
 2. Anticipeer op periodes van druk of rust.
 3. Betrek je omgeving, maar echt!

Overtuigingen en tips op werkdruk

Wat zeg jij tegen jezelf? Herken je je in een van de volgende stellingen?

 • Als ik dit niet zelf doe, wordt het niet goed genoeg gedaan.
 • Ik kan pas pauze nemen als dit af is, dat doen we altijd zo.
 • Als ik hard werk, voorkom ik dat ze iets negatiefs over me zeggen.

Hier heb je 3 tips:

 1. Neem altijd pauze.
 2. Blijf opbouwend kritisch op hoe het werk gedaan wordt.
 3. Ga niet minder maar meer doen. Misschien denk je nu: HEH? MEER DOEN? Kijk het YouTube interview om antwoord op deze vraag te krijgen.

En die tiende tip dan?!

Na deze negen tips heb je eigenlijk geen andere tips meer nodig, toch? Maar ik snap het, je wilt die tiende. Die tiende tip was een vraag in de masterclass aan De Lampdragers. Wat voor tips hebben we zelf nog? Ik geef je mijn twee beste tips met liefde.

 1. Gooi je telefoon in de hoek. Je telefoon is nummer 1 bron van afleiding & vermijding. Hij zorgt ervoor dat je niet vaker en beter voor jezelf zorgt. Nee. Je telefoon is geen vorm van ontspanning.

Conclusie (en de elfde tip)

Wat moet je nu met deze tips? Ten eerste: bekijk de YouTube video of beluister de podcast. Er zit onmisbare nuance en aanvulling in. Onder andere over ‘nee zeggen’, perfectionisme, persoonlijkheid, het tonen van lef & verpleegkundig leiderschap.

Ik snap dat deze tips overweldigend kunnen voelen. Dus ik heb een elfde tip voor je. Maak het klein. Wat is je volgende stap? Wat kan je doen om elke 1% beter voor jezelf te zorgen? Begin daarmee.

Als je daar hulp bij wilt, help ik je graag.

Home » Blog » 10 eenvoudige tips voor direct betere zelfzorg – FlowFabriek